Manager iCAS

Manager iCAS

Leid de digitale backbone van het Nederlandse luchtruim. Bouw aan veilige en toekomstbestendige luchtverkeerssystemen en geef richting aan innovatie en strategische IT-keuzes bij LVNL.

Solliciteer direct

Wat ga je doen als Manager iCAS?

Het technisch gereed maken van iCAS vraagt om scherpe keuzes: niet alles wat technisch kan, is nog wenselijk binnen de fase van oplevering. Voor de manager iCAS ligt hier een nadrukkelijke rol in het bewaken van focus en voortgang, met oog voor kwaliteit, maar met finalisatie en livegang als primair doel.  

In de uitvoering is sprake van een nauwe verwevenheid met het iCAS-programma, waarvoor een Transition Office is ingericht onder leiding van een programmadirecteur. Samen met de programmamanager voor de technische realisatie is deze gericht op de transitie en eindresultaten. De manager iCAS – verantwoordelijk voor de teams, technische realisatie en samenwerking met de leverancier – vormt hierin een complementaire partner. Hoewel beide functionarissen een eigen rapportagelijn hebben, opereren zij als een tweemanschap binnen een integrale programmastructuur. Na oplevering van een First Viable Solution en een ingerichte beheerorganisatie, wordt iCAS doorontwikkeld in lijn met de doelen van LVNL. 

Ook na ingebruikname van iCAS blijft de rol van Manager iCAS essentieel. Het systeem ontwikkelt dóór richting het Europese iTEC-platform, met blijvende innovaties en internationale samenwerking. De rol evolueert bij gefaseerde ingebruikname van iCAS geleidelijk van realisatie naar beheer én doorontwikkeling, waardoor dit een strategisch belangrijke positie blijft binnen het luchtverkeersleidingsdomein van de toekomst. 

In deze functie speelt het maken van scherpe afwegingen tussen beschikbare capaciteit en programmadoelen een centrale rol. Dit vraagt om nauwe samenwerking met de programmamanager voor de technische realisatie en regelmatige constructieve afstemming met de programmadirecteur over prioriteitstelling, inzet van mensen en haalbaarheid van planningen. Om hierin effectief te kunnen opereren, is inhoudelijk begrip van ICT en technische complexiteit essentieel. De manager iCAS beweegt zich met oog voor samenwerking én resultaatgerichtheid in een dynamisch speelveld waarin belangen, verwachtingen en realiteit elkaar voortdurend raken. 

Voor een succesvolle voortgang van het iCAS-programma is het bewaken van samenhang, afstemming en prioritering essentieel. Je speelt hierin een centrale rol door overzicht te houden op lopende activiteiten en onderlinge afhankelijkheden. Door tijdig knelpunten te signaleren en teams effectief te verbinden, help je eventueel remmende wisselwerkingen te doorbreken. Daarmee draag je in deze functie bij aan een voorspelbaardere en beter geïntegreerde realisatie van het systeem. 

In een wat meer formele opsomming kunnen jouw taken en verantwoordelijkheden als volgt worden weergegeven: 

  • Als manager iCAS ben je verantwoordelijk voor ontwikkelen, definiëren en realiseren van de meerjarendoelstellingen van de afdeling iCAS en ontwikkelt de afdeling volgens de LVNL purpose en ATM Systems & Development product- en organisatievisie;
  • Je maakt onderdeel uit van het managementteam van de hoofdafdeling ATM Systems & Development en bent in staat om vanuit het MT invulling te geven aan afdeling overstijgende verandervraagstukken; je bent gemotiveerd om ATM Systems & Development breed door te ontwikkelen.
  • Jouw agenda wordt aanvankelijk sterk beheerst door het zorgdragen voor de in gebruik name van iCAS in nauwe samenwerking en afstemming met de programmadirecteur en de programmamanager voor de technische realisatie;
  • Je stuurt de ontwikkeling van systemen aan en zorgt voor het specialistisch technisch beheer en compliance nadat deze operationeel worden gebracht;
  • Je volgt- en ziet toe op nieuwe technologische ontwikkelingen en realisatie hiervan qua haalbaarheid en inpasbaarheid binnen tijdlijnen maar ook op conformiteit t.a.v. architectuur- en cybersecurity richtlijnen;
  • Je definieert het beleid voor de ontwikkeling, vernieuwing en instandhouding van het ATM systeem (in het bijzonder iCAS) en perifere systemen die interfacen met iCAS;  
  • Je ontwikkelt en onderhoudt samenwerkingsverbanden met (inter)nationale civiele en militaire ANSP’s, luchthavens en strategische leveranciers;
  • Je stimuleert innovatie tijdens en na oplevering van iCAS om het product maximaal uit te nutten maar bewaakt ook dat innovaties de livegang niet (onnodig) afremmen;
  • Je ziet toe op het versterken en uitdragen van de binnen ATM Systems & Development geïntroduceerde agile werkvorm;
  • Je geeft leiding aan de medewerkers van de afdeling iCAS. 

Tot slot draai je mee in het piketrooster van het MT waarbij je eens per 9 weken een week 24/7 beschikbaar bent voor de rol Manager Operationeel-Tactisch Team (OTT). Voordat je in dienst treedt hebben we dit uiteraard voldoende besproken. Je rapporteert aan de General Manager ATM Systems & Development. 

Video

Video

Manager ATMS

Hier ga je werken als Manager iCAS

Bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) werken ruim 1.200 professionals dagelijks aan de veilige en efficiënte afhandeling van het vliegverkeer in ons land. Zo’n 400 van hen zijn actief als luchtverkeersleider. Zij begeleiden alle vluchten die vertrekken vanaf- of aankomen op Nederlandse luchthavens, en delen van het overvliegend verkeer.  

Luchtverkeer leiden is complex. Vliegtuigen bewegen zich langs onzichtbare luchtwegen, door verschillende hoogtelagen en sectoren, elk onder toezicht van gespecialiseerde verkeersleidingsunits. Onder andere navigatiepunten en vaste vliegroutes helpen om verkeer veiling op hun plaats van bestemming te laten aankomen. Luchtverkeersleiders combineren real-time radar- en weerinformatie met directe communicatie met piloten, terwijl zij voortdurend afstemmen met luchthavens over baangebruik en gateplanning.  

Om dat mogelijk te maken, beschikt LVNL over een combinatie van zichtbare en onzichtbare infrastructuur. Denk aan radarsystemen, Instrument Landing Systemen (ILS) voor veilige geleiding naar de landingsbaan, verkeerstorens – zoals de iconische toren op Schiphol- én een geavanceerde digitale omgeving waarin vluchtdata, verkeersstromen en weersinformatie samenkomen. Deze ICT-architectuur wordt ondersteund door back-ups, testomgevingen en een gespiegelde simulatieomgeving van dit alles voor training en innovatie.  

LVNL kijkt verder dan het luchtruim alleen. Zo werken we bijvoorbeeld intensief aan minimale hinder voor omwonenden en efficiënte routes om emissies te minimaliseren. LVNL opereert in een complexe afstemming met zeer uiteenlopende stakeholders en contractpartijen. Zo zorgen we, al meer dan 95 jaar, dat Nederland verbonden blijft met de wereld – veilig, vlot en met oog voor de omgeving. 

Onze organisatie

LVNL wordt geleid door een collegiaal bestuur (CEO, CFO en CIO), dat gezamenlijk de strategische koers bepaalt en de uitvoering aanstuurt. De voorzitter van het bestuur is de eerstverantwoordelijke voor de organisatie. Het Management Team, rapporterend aan het bestuur, bestaat uit zeven afdelingsmanagers.  

Naast stafdiensten als Finance, HR en Legal kent LVNL een aantal kernafdelingen die cruciaal zijn voor het primaire proces:  

  • Operations - houdt zich bezig met de dagelijkse, veilige afhandeling van het vliegverkeer 
  • Training Organisation - verzorgt en ontwikkelt de opleiding en selectie van nieuwe luchtverkeersleiders en het vakbekwaam houden van de huidige verkeersleiders. 
  • Performance & Development - richt zich op strategie, innovatie en communicatie.
  • Regional Unit - is verantwoordelijk voor de dienstverlening op onze regionale luchthavens. 
  • Infrastructure & Maintenance - verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle technische infrastructuur en ook kantoorautomatisering. 
  • ATM Systems & Development - richt zich op de ontwikkeling en specialistisch (technisch) beheer van luchtverkeersleidingsystemen.  

ATM Systems & Development is dé afdeling waar technologie en luchtverkeersleiding samenkomen. Hier wordt gewerkt aan de ontwikkeling en vernieuwing van kritische systemen die de luchtvaart mogelijk maken. ATM Systems & Development bepaalt welke systemen wanneer en hoe worden vernieuwd — strategisch, projectmatig en met directe impact op de veiligheid en efficiëntie van het luchtruim. 

ATM Systems & Development op zijn beurt bestaat uit meerdere gespecialiseerde afdelingen: 

  • Afdeling CNS (Communication, Navigation, Surveillance) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen, beheren en vernieuwen van essentiële systemen binnen het luchtverkeersleidingsdomein. Denk hier bij aan contact met piloten, navigatie en radar. CNS waarborgt de technische beschikbaarheid, veiligheid en continuïteit van deze systemen. De afdeling werkt nauw samen met (inter)nationale partners, ondersteunt innovaties en levert specialistische kennis en onderhoud voor zowel operationele als infrastructurele voorzieningen.
  • De afdeling ATMS ontwikkelt en integreert systemen voor luchtverkeersleiding, simulatoren en IT businessapplicaties voor LVNL. Met circa 100 medewerkers verdeeld over vier productteams (AAA, Torenteam, Simulators en Information Systems), beheert de afdeling 40 bedrijfskritische systemen en zo'n 300 corporate ICT-applicaties. De systemen vereisen hoge beschikbaarheid. Techniek, luchtvaart en innovatie komen hier samen.
  • iCAS is hét innovatieve hart van LVNL, waar gewerkt wordt aan de toekomst van het Nederlandse luchtverkeersmanagement. Als afdeling ontwikkelen we in samenwerking met internationale partners het nieuwe luchtverkeersleidingssysteem iCAS – een geavanceerd, modulair systeem dat voldoet aan Europese regelgeving en klaar is voor de luchtvaart van morgen. 

De afdeling iCAS is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en het technisch gereed maken van het nieuwe luchtverkeersleidingsysteem iCAS. Hiertoe behoren onder andere het, in samenwerking met leverancier Indra, ontwikkelen en testen van de software, het integreren van de software met andere perifere systemen die interfacen met iCAS, het configureren van iCAS in samenspraak met de gebruiker en de ontwikkeling van een simulator voor de training van luchtverkeersleiders. 

Het systeem omvat zo’n 25 gekoppelde applicaties en maakt gebruik van een driedelig veiligheidssysteem (main, back-up en last resort). Alles komt samen in ons nieuwe gebouw Polaris, waar iCAS in 2028 gefaseerd in gebruik wordt genomen. 

De afdeling iCAS bestaat uit circa 80 medewerkers, verdeeld over drie teams: Rules & Adaptation (R&A), Ontwikkeling & Integratie (OI) en Verificatie & Validatie (V&V). Elk team wordt aangestuurd door een teamleider. R&A werkt in drie feature teams aan softwareconfiguratie en afstemming op de werkwijze van de luchtverkeersleiding. OI omvat een specificatieteam dat eisen opstelt voor de leverancier en een simulatorteam dat trainingstoepassingen ontwikkelt. V&V voert systeemtests uit, automatiseert testprocessen en beheert testomgevingen. De teams werken nauw samen volgens agile werkwijzen. 

De functievervuller van de positie Manager iCAS is Manager geworden van onze afdeling Business Support, onder meer belast met integraliteit van projecten en portfolio’s en uniforme werkwijzen. Om die reden is deze functie vacant en zoeken we een nieuwe Manager iCAS. 

Dit breng je mee

De ideale Manager iCAS is een resultaatgerichte en daadkrachtige leider met een sterk ontwikkeld gevoel voor richting en realisatie. Je hebt een scherp oog voor samenhang, prioritering en uitvoering in een technisch complexe omgeving en weet wanneer je moet versnellen of juist moet bijsturen. Je stuurt met overtuiging op inhoud en resultaat, maar geeft je teams ruimte in de uitvoering. Je beschikt over de stevigheid en het beoordelingsvermogen om samen met de programmadirecteur tot werkbare keuzes te komen in de balans tussen ambitie en capaciteit. 

Je bent analytisch sterk, maakt onderbouwde afwegingen en voelt aan hoe formele en informele processen werken binnen een organisatie. Je beweegt je gemakkelijk op meerdere niveaus, onderhoudt een sterk (internationaal) netwerk en weet betrokkenen te verbinden aan een gezamenlijk doel. Tegelijk ben je positief-kritisch en in staat om scherpte aan te brengen in zowel technische als organisatorische vraagstukken. 

Je omarmt verandering en weet die op een inspirerende manier te vertalen naar je afdeling. Daarbij stimuleer je eigenaarschap en vakmanschap in je teams, en ben je zichtbaar in je leiderschap. Je voelt je thuis in een organisatie met een duidelijke maatschappelijke taak en een hoge standaard voor veiligheid en betrouwbaarheid. 

Wat breng je mee? 

  • Academisch werk- en denkniveau, bij voorkeur op basis van een afgeronde technische opleiding;
  • Minimaal 5 jaar ervaring in een leidinggevende functie binnen een technisch- of ICT-gedreven context;
  • Affiniteit met complexe, multidisciplinaire projectomgevingen en veranderprocessen;
  • Kennis van IT-beheer, cybersecurity (bij voorkeur CISM of CISSP), incidentmanagement en agile werkmethoden;
  • Ervaring met het aansturen van grotere teams (circa 80 medewerkers) in een technische ontwikkelomgeving;
  • Uitstekende communicatieve vaardigheden in zowel het Nederlands als het Engels. 

Dit bieden we jou 

Je komt te werken in een professionele en vakkundige organisatie, binnen een bedrijf in een unieke en boeiende omgeving. Zo verbinden we Nederland al meer dan negentig jaar met de rest van de wereld. 

  • Een functie van 38 uur op de afdeling ATM Systems & Development/iCAS
  • Een salaris (op basis van 38 uur) vanaf € 6.943,- met een maximale uitloop tot € 11.006,- bruto per maand (F-14);
  • 28 vakantiedagen met de mogelijkheid om extra verlof bij te kopen; 
  • Een eindejaarsuitkering, vakantiegeld en reiskostenvergoeding; 
  • Pensioenfonds voor overheid en onderwijs (ABP); 
  • Tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering; 
  • Een actieve personeels- en jongerenvereniging; 
  • Een fitnessruimte die 24/7 open is en een bedrijfsrestaurant.

Wat vinden wij belangrijk?

Het succes van Luchtverkeersleiding Nederland is mede afhankelijk van de inzet en deskundigheid van haar medewerkers. We willen een afspiegeling zijn van de maatschappij en zijn op zoek naar mensen met een diversiteit aan achtergronden en ervaringen om gezamenlijk een krachtig team te kunnen vormen. We streven nadrukkelijk naar een betere m/v-verhouding binnen een inclusieve organisatie. LVNL biedt medewerkers een uitdagende en innovatieve werkomgeving waar zij een goede balans kunnen vinden tussen werk en persoonlijk leven.

Je komt te werken in een professionele en vakkundige organisatie. Als bedrijf in een unieke en boeiende omgeving, zijn we trots dat we ieder moment van de dag zorgen voor een veilige en vlotte afhandeling van luchtverkeer en zo Nederland al meer dan 90 jaar verbinden met de wereld.

Wil je meer weten?

Voor vragen over de procedure kun je terecht bij Brian Grolman (Business Partner Recruitment) brian.grolman@lvnl.nl / 06 4169 1575.

Een assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure. Voor deze functie is een veiligheidsonderzoek (VGB) vereist.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet gewaardeerd.

Vragen? Meer weten? Neem contact op!

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie