Opleiding tot luchtverkeersleider

Opleiding

Onze opleiding tot luchtverkeersleider is gratis, sterker nog, je krijgt direct salaris! Hij duurt ongeveer vier jaar, bestaat uit twee onderdelen, de Initial Training en de Unit Training. De Initial Training vindt op dit moment gedeeltelijk plaats in Kopenhagen en op Schiphol. De Unit Training vindt plaats op de luchthaven waar je voor in opleiding gaat.

De opleiding 

De opleiding start drie keer per jaar, één klas in het voorjaar en twee klassen in het najaar. Je kan je het hele jaar door aanmelden voor de selectieprocedure, wanneer je alles doorlopen hebt bepalen we samen met jou wanneer je kan starten aan de opleiding!

Initial Training

Je opleiding start met de basis training van 11 weken. Eerst een teambuildingsweek, een paar weken theorie opleiding en je werkt op de simulator aan je vaardigheden als luchtverkeersleider. Je maakt kennis met alle aspecten van luchtverkeersleiding.

Na het eerste deel van de opleiding bepalen we samen met jou welke luchtverkeersleidingsunit het beste bij jou past. Je kan worden geplaatst op een van onze civiele vliegvelden: Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Groningen (Eelde), Maastricht (Beek), Rotterdam of Lelystad of op een van de militaire locaties: Woensdrecht, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Kooy, Volkel of Leeuwarden.

Daarna vervolg je de basis simulator opleiding voor de gekozen unit. Na ongeveer een half jaar ben je klaar met de Initial Training, je ontvangt het Europees erkend Student Controller License, waarmee je de Unit Training ingaat. 

Initial Training

Initial Training

Bekijk hier de video

Unit Training

Na de Initial Training ga je je specialiseren op de unit waar je voor in opleiding bent. In de veilige omgeving van de simulator ga je de basics leren en kun je van alles uitproberen.

Ook ga je vanaf nu al wennen aan het werken in wisselende dagdiensten. Daarna ga je onder begeleiding van een coach met 'live-traffic' werken, het échte werk dus! De Unit Training duurt in totaal zo'n 2 jaar tot je volledig bevoegd bent.

Unit Training

Unit Training

Bekijk hier de video

Navigatie

Het vak navigatie is één van de theorievakken die je aan het begin van je opleiding krijgt bij LVNL. Je moet weten hoe een vliegtuig zich moet bewegen van A naar B maar voordat moet je eigenlijk weten waar hij is in het luchtruim.

Jij als luchtverkeersleider moet weten hoe een vliegtuig aan haar positie komt. Het leuke aan het vak navigatie is dat het eerst begint bij de klassieke navigatie met de wereldbol en hoe wij bepalen waar we zijn op die wereldbol.

Vervolgens eindigen wij met precisie navigatie met de laatste stand van de techniek en welke systemen er zijn tegenwoordig omdat te bepalen. 

Navigatie

Navigatie

Bekijk hier de video

Meteorologie

Meteorologie is een belangrijk vak. In het begin krijg je veel te maken met theoretische natuurkunde. Je moet met formules om kunnen gaan en grafieken kunnen lezen.

Daarnaast is het van belang dat je 4-dimensionaal kunt denken. Alles is in de ruimte en beweegt, daar zijn wetmatigheden voor, die moet je je eigen kunnen maken als luchtverkeersleider. 

Meteorologie

Meteorologie

Bekijk hier de video

Veelgestelde vragen