Selectie luchtverkeersleider

Selectie

Studie afgerond en aan het kijken naar een vervolgbaan of -studie? Wij zijn continu op zoek naar potentiële luchtverkeersleiders. Om aan de opleiding tot luchtverkeersleider te mogen beginnen volg je eerst een selectieprocedure.

Het selectieproces

Om in aanmerking te komen voor de selectie van luchtverkeersleider beschik je minstens over een mbo4, havo, vwo, hbo (of een hbo-propedeuse) of wo diploma. Daarnaast ben je minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud op het moment van solliciteren en moet je bevoegd zijn om in de EU te mogen werken.

De job is verantwoordelijk en uitdagend. Ook een goede concentratie en ruimtelijk inzicht zijn vereisten. Dit testen wij in de selectieprocedure. Wanneer je gesolliciteerd hebt en je voldoet aan de selectiecriteria word je uitgenodigd voor de eerste selectiefase. Deze eerste ronde kun je thuis achter je computer maken. De tweede fase bestaat uit een aantal capaciteitentesten (FEAST). De volgende selectierondes bestaan uit een arbeidsproef, een assessment, een interview en een job-sample. Tot slot word je medisch gekeurd.

Selectierondes Luchtverkeersleider

 • Selectieronde 1: NeurOlympics

  Deze online test bestaat uit 4 games waarmee we een beeld willen krijgen van je cognitieve vaardigheden op het gebied van o.a. werkgeheugen, anticipatievermogen, controle en aandachtsvermogen.

  Meer over Neurolympics
  Selectieronde 1: NeurOlympics
 • Selectieronde 2: Capaciteitentest

  Deze testen geven een beeld van de capaciteiten die je nodig hebt als luchtverkeersleider zoals: ruimtelijk inzicht, snel en nauwkeurig checken van informatie en cijfermatig inzicht.

  Meer over Selectieronde
  Selectieronde 2: Capaciteitentest
 • Selectieronde 3: RADAR

  De Radar is een arbeidsproef waarbij je op een gesimplificeerde wijze vliegtuigen moet begeleiden door een aantal checkpoints. Ook deze test wordt op de computer afgenomen.

  Selectieronde 3: RADAR
  Selectieronde 3: RADAR
 • Selectieronde 4: Assessment

  Tijdens het assessment wordt een aantal competenties bekeken die van belang zijn tijdens de opleiding tot luchtverkeersleider zoals samenwerken, stressbestendigheid en prestatiegerichtheid.

  Selectieronde 4: Assessment
  Selectieronde 4: Assessment
 • Selectieronde 5: Interview

  Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en is gericht op het in kaart brengen van jouw motivatie, persoonlijkheid en een aantal voor de opleiding en functie benodigde competenties.

  Selectieronde 5: Interview
  Selectieronde 5: Interview
 • Selectieronde 6: Job Sample

  De Job sample is een luchtverkeersleiding-simulatie waarin jij verkeersleider speelt die een hoeveelheid luchtverkeer afhandelt rondom een luchthaven.

  Selectieronde 6: Job Sample
  Selectieronde 6: Job Sample

Houd voor het doorlopen van de volledige selectieprocedure rekening met ongeveer een halfjaar. We doen uiteraard ons best om de benodigde tijd tussen alle selecties voor jou zo voordelig mogelijk te maken.

Inchecken bij de selectie

Inchecken bij de selectie

Hoe word je luchtverkeersleider?

Kom naar een voorlichting!

Heb jij meer vragen over de selectieprocedure of wil je meer te weten te komen over de opleiding? Wij organiseren regelmatig zowel online voorlichtingen als voorlichtingen bij LVNL op Schiphol-Oost. Je kan jouw vragen stellen over de opleiding en het selectieproces aan luchtverkeersleiders, leerlingen en selectiepsychologen. Blijf de website en onze social-mediakanalen in de gaten houden voor updates en meld je aan voor een voorlichting.

Werkplek luchtverkeersleider

Veelgestelde vragen

Contact

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie