Selectie luchtverkeersleider

Selectie

Heb je je studie afgerond en zoek je een uitdagende vervolgbaan of verdere studie? Wij zijn voortdurend op zoek naar talentvolle luchtverkeersleiders. Voordat je kunt starten met de opleiding, doorloop je een selectieprocedure van zes rondes, een medische keuring en een veiligheidsonderzoek.

Het selectieproces

Om in aanmerking te komen voor de functie van luchtverkeersleider dien je minimaal in het bezit te zijn van een mbo 4, havo, vwo, hbo (of een hbo-propedeuse) of wo diploma. Bovendien moet je tussen de 17 en 30 jaar oud zijn op het moment van solliciteren, de Nederlandse taal beheersen op ten minste B2-niveau, en bevoegd zijn om binnen de EU te werken.

Het werk als luchtverkeersleider is verantwoordelijk en uitdagend, waarbij een uitstekende concentratie en ruimtelijk inzicht essentieel zijn. Deze vaardigheden worden tijdens de selectieprocedure getest. Wanneer je solliciteert en aan de selectiecriteria voldoet, word je uitgenodigd voor de eerste selectiefase, die je thuis achter je computer kunt voltooien. De tweede fase bestaat uit diverse capaciteitentesten: de FEAST en RADAR. De daaropvolgende selectierondes omvatten een assessment, een interview en een job-sample van drie dagen. Na succesvolle afronding van deze selectierondes volgen een medische keuring en een veiligheidsonderzoek.

Selectierondes Luchtverkeersleider

 • Selectieronde 1: NeurOlympics

  Deze online test bestaat uit 4 games waarmee we een beeld willen krijgen van je cognitieve vaardigheden op het gebied van o.a. werkgeheugen, anticipatievermogen, controle en aandachtsvermogen.

  Lees hier meer over selectieronde 1
  Selectieronde 1: NeurOlympics
 • Selectieronde 2: FEAST

  Deze testen geven een beeld van de capaciteiten die je nodig hebt als luchtverkeersleider zoals: ruimtelijk inzicht, snel en nauwkeurig checken van informatie en cijfermatig inzicht.

  Lees hier meer over selectieronde 2
  Selectieronde 2: FEAST
 • Selectieronde 3: RADAR

  De Radar is een arbeidsproef waarbij je op een gesimplificeerde wijze vliegtuigen moet begeleiden door een aantal checkpoints. Ook deze test wordt op de computer afgenomen.

  Lees hier meer over selectieronde 3
  Selectieronde 3: RADAR
 • Selectieronde 4: Assessment

  Tijdens het assessment wordt een aantal competenties bekeken die van belang zijn tijdens de opleiding tot luchtverkeersleider zoals samenwerken, stressbestendigheid en prestatiegerichtheid. Het assessment vindt plaats in groepsvorm.

  Lees hier meer over selectieronde 4
  Selectieronde 4: Assessment
 • Selectieronde 5: Interview

  Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en is gericht op het in kaart brengen van jouw motivatie, persoonlijkheid en een aantal voor de opleiding en functie benodigde competenties.

  Lees hier meer over selectieronde 5
  Selectieronde 5: Interview
 • Selectieronde 6: ACT

  De ACT is een luchtverkeersleiding-simulatie waarin jij getest wordt als Luchtverkeersleider, waar jij een hoeveelheid luchtverkeer moet afhandelen rondom een luchthaven.

  Lees hier meer over selectieronde 6
  Selectieronde 6: ACT

Houd er rekening mee dat de volledige selectieprocedure ongeveer negen maanden in beslag kan nemen. We streven er echter naar om de doorlooptijd tussen de verschillende selectierondes zo kort en efficiënt mogelijk te houden, zodat dit proces voor jou zo voordelig en soepel mogelijk verloopt. Je kunt erop vertrouwen dat we ons uiterste best doen om eventuele wachttijden te minimaliseren. Bovendien zal het inplannen van de selectierondes altijd in overleg met jou plaatsvinden, zodat we rekening kunnen houden met jouw beschikbaarheid en voorkeuren. Op deze manier streven we ernaar het proces zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Inchecken bij de selectie

Inchecken bij de selectie

Hoe word je luchtverkeersleider?

Kom naar een voorlichting!

Heb je meer vragen over de selectieprocedure of wil je uitgebreid geïnformeerd worden over de opleiding? We organiseren regelmatig zowel voorlichtingen bij LVNL op Schiphol-Oost als online voorlichtingen. Tijdens deze bijeenkomsten kun je jouw vragen stellen aan ervaren luchtverkeersleiders, leerlingen en selectiepsychologen. Blijf onze website en social-mediakanalen volgen voor updates en meld je aan voor een voorlichting om alle ins en outs te ontdekken.

Veelgestelde vragen

Contact

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie