Word Luchtverkeersleider

Doe jij graag van alles tegelijk, ben je een snelle denker en hak je makkelijk knopen door? Dan is luchtverkeersleider worden echt iets voor jou! Lees snel verder en ontdek alles over het werk, de selectieprocedure en de betaalde opleiding tot luchtverkeersleider.

Wat ga je doen als luchtverkeersleider?

In de toren of achter de radar begeleid je het vliegverkeer van vertrek tot landing en leid je het verkeer hoog in de lucht in goede banen. Je houdt de vliegtuigen en weersomstandigheden in de gaten en geeft piloten instructies over hoogte, snelheid, koers en op welke landingsbaan zij kunnen landen. Dat doe je voor allerlei soorten vliegtuigen tegelijk, dus dat is lekker veel schakelen! Dagelijks zorgen de luchtverkeersleiders bij LVNL voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag - zowel voor de civiele, als de militaire luchtvaart.

Let op: Solliciteer vóór 1 mei om nog in aanmerking te komen voor een opleidingsplek in het voorjaar van 2025!

Hoe word je luchtverkeersleider?

Om aan de opleiding tot luchtverkeersleider te mogen beginnen heb je een mbo 4, havo, vwo, hbo (of een hbo-propedeuse) of wo diploma nodig.  Verder ben je minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud voor je aan de selectieprocedure begint. Voor de functie van luchtverkeersleider zoeken we specifieke persoonlijkheidskenmerken en eigenschappen.

Iedereen beschikt wel over een aantal competenties die je nodig hebt om luchtverkeersleider te worden, soms weet je zelf misschien niet eens dat je ze hebt. Deze eigenschappen leer je in de opleiding tot luchtverkeersleider verder te ontwikkelen. Competenties welke onder andere belangrijk zijn voor het werk als Luchtverkeersleider:

  • Stressbestendig; 
  • Besluitvaardigheid;
  • Ruimtelijk inzicht.

Dit wordt allemaal getest tijdens de selectie en wanneer je deze succesvol hebt doorlopen mag je beginnen aan de opleiding tot luchtverkeersleider! Houd voor het doorlopen van de volledige selectieprocedure rekening met ongeveer een halfjaar.

Selectie & Opleiding

Salaris tijdens je opleiding

De opleiding tot luchtverkeersleider is veeleisend, en daar staat dan ook een stevig pakket arbeidsvoorwaarden tegenover! Bij de start van je opleiding ontvang je direct al salaris, deze bedraagt €2.388 bruto per maand*, dit loopt tijdens de opleiding verder op na het behalen van verschillende fases. En het mooie is: je krijgt niet alleen salaris, maar LVNL betaalt ook je volledige opleiding, huisvesting in Kopenhagen én je bent gegarandeerd van een vaste baan na je opleiding! Na het afronden van de opleiding kan je salaris verder oplopen tot €12.277 bruto per maand*. Daarnaast bieden wij nog uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden, zoals een vergoeding voor je zorgverzekering en andere toeslagen.

*excl. vergoedingen en toeslagen zoals een onregelmatigheidstoeslag

21 jaar en luchtverkeersleider | Het verhaal van Martijn

21 jaar en luchtverkeersleider | Het verhaal van Martijn

Martijn volgt de opleiding tot luchtverkeersleider bij. Bekijk hoe hij zijn opleiding ervaart.

Waar kom je te werken?

Als luchtverkeersleider kun je op verschillende locaties in Nederland komen te werken, waar jij komt te werken wordt gedurende de opleiding bepaald. Bij LVNL kun je luchtverkeersleider worden op een civiele of militaire locatie. Op elke locatie ziet het werk er weer anders uit.

Wanneer je komt te werken op een civiele locatie, dan werk je op Schiphol, Rotterdam, Lelystad, Groningen (Eelde) of Maastricht (Beek). Daarnaast is er de radarafdeling op Schiphol-Oost (Area Control Centre en Approach).

Ga je werken op een militaire locatie, dan werk je op de locatie Leeuwarden, Woensdrecht, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Kooy, Volkel of Deelen. Daarnaast is het mogelijk dat je als luchtverkeersleider op de radarafdeling op Schiphol-Oost voor het militaire luchtruim komt te werken.

Lees hier het verhaal van Jonne, Luchtverkeersleider bij LVNL

"Werken als Luchtverkeersleider, ik vind het prachtig!"

Luchtverkeersleider bij Operations

Bezoek een voorlichting

Voorlichtingen luchtverkeersleiding

Veelgestelde vragen

Vragen? Meer weten? Neem contact op!

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie