Werken bij Strategy, Integration and Architecture

Werken bij Strategy, Integration and Architecture

Bij LVNL wordt gewerkt met allerlei verschillende systemen. Van air traffic-systemen en complexe radarsystemen tot netwerksystemen op de kantoorwerkplek. De afdeling Strategy, Integration and Architecture (SIA) zorgt ervoor dat die systemen efficiënt hun eigen taak kunnen vervullen, en tegelijkertijd goed kunnen samenwerken. Dat is een complexe puzzel en tegelijkertijd een mooie uitdaging.

Werken bij SIA

Ook de grote lijnen voor de luchtverkeersleiding van de toekomst worden bij SIA uitgezet. Daarin gaat integratie van systemen en software een nóg grotere rol spelen. De afdeling SIA heeft de rol van architect: passen alle puzzelstukken in elkaar? Vormen alle systemen een goed werkend geheel? En hoe maken we dat in de toekomst nóg beter, efficiënter en veiliger?

Werken bij SIA

Raymond, manager van SIA:

“Architectuur vormt de rode draad in ons werk: alle systemen van LVNL vormen samen een continu veranderend bouwwerk. Aan ons de taak om dat bouwwerk steeds beter en veiliger te maken. Denk daarbij ook aan de cybersecurity van onze systemen.”

Wat ga je doen als je bij SIA komt werken?

‘Heel vaak wordt onze afdeling benaderd met vragen vanuit de organisatie: kan dit of dat systeem aangepast, vernieuwd of vervangen worden? Dat betekent dat wij veel verstand moeten hebben van de systemen die nu al worden gebruikt. Dat we moeten weten hoe ze samenwerken en wat de mogelijkheden zijn.

Welke protocollen gebruikt een systeem om met andere systemen te praten? Is een nieuw systeem voldoende getest en veilig om te gebruiken? Moet er misschien nog een systeem aan worden toegevoegd om te zorgen dat alles blijft draaien als er iets misgaat? Bij LVNL worden nog steeds eigen systemen gebouwd omdat de eisen heel specifiek zijn, maar tegelijkertijd bewegen we toe naar een wereld waarin luchtverkeersleiders wereldwijd steeds nauwer samenwerken en overstappen op meer gestandaardiseerde systemen.’

Naar wat voor mensen is SIA op zoek?

‘Veel van de mensen bij SIA hebben een achtergrond in informatica, wiskunde of natuurkunde. Bij ons gaat het om het overzicht van alle systemen en ook communicatie speelt een grote rol.

Hoe vertalen wij de wensen van de organisatie naar de mogelijkheden binnen verschillende afdelingen? Daarom werken we vaak met mensen die al even rondlopen bij een van de andere afdelingen binnen Systems & Infrastructure: zij kennen de verschillende systemen waarmee we werken al. Maar dat is geen pure noodzaak: ook als je van buiten komt en generalist bent binnen de technologie, zit je hier goed op je plek.’

Wat maakt het zo leuk om voor SIA te werken?

‘Het werk is heel divers en we werken nauw samen met alle afdelingen van LVNL. Van de mensen achter de radarsystemen in het veld, tot de softwareontwikkelaars achter de schermen van de luchtverkeersleiding.

De luchtvaart is een complexe wereld. Dat maakt het zo leuk. Ik geniet er nog steeds van als ik een vliegtuig zie opstijgen of landen op Schiphol, en me realiseer hoe enorm veel technologie en mensen daarbij betrokken zijn.

Wij maken daar een essentieel onderdeel van uit. Daarbij zetten wij ook de strategie uit; wij mogen dus als eerste aan de slag met innovaties. Als technicus is dat natuurlijk dé plek waar je wilt zijn.’

Wil jij ook werken bij deze afdeling van LVNL? Kijk dan snel bij de vacatures!

Angeliens ervaringen bij SIA

Angelien is als projectmanager betrokken bij een omvangrijk project in cybersecurity voor de afdeling Strategy, Integration and Architecture. ‘We werken er met een heel diverse club specialisten aan. Niemand loopt de kantjes ervan af, die drive hier is heerlijk! Het is iedere keer weer een complexe puzzel, dat vind ik het mooist aan mijn werk.’

Angeliens ervaringen bij SIA

Meer persoonlijke verhalen van collega's

Nieuwsgierig naar meer persoonlijke verhalen over het werken bij Luchtverkeersleiding Nederland? Ben jij benieuwd hoe het echt is om te werken als bijvoorbeeld luchtverkeersleider, businessanalist, monteur of developer bij LVNL? Je leest het in deze serie blogs!