Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en een knooppunt van een wereldwijd netwerk van vliegverbindingen. Vanaf Schiphol vliegen 104 luchtvaartmaatschappijen op 327 bestemmingen in 98 landen. In 2018 reisden 71 miljoen mensen vanaf of via Schiphol. Schiphol is 24/7 open.

Radarverkeersleider militair luchtverkeer

Als luchtverkeersleider op de militaire radar afdeling zorg je voor een veilige en efficiënte verkeersafhandeling, zeven dag per week. Je zorgt tijdens de openstelling van een militaire vliegveld dat de luchtvaartuigen veilig van en naar het vliegveld kunnen komen of je begeleid vliegtuigen die over Nederland vliegen. Dit doe je ook voor de burgerluchtvaart die op veel vliegvelden medegebruik heeft, wist je dat vliegtuigen van en naar Eindhoven volledig door militaire luchtverkeersleiders afgehandeld wordt?

De militaire radarluchtverkeersleiding omvat twee soorten luchtverkeersleiding: algemene verkeersleiding (area) dit is het begeleiden van vluchten over het land en naderingsverkeersleiding (approach) deze zorgt dat de vliegtuigen in de juiste volgorde de landing aanvangen. Deze twee disciplines verzorgen samen de luchtverkeersdienstverlening in het militaire deel van het Nederlands luchtruim. Het radarcentrum van de militaire luchtverkeersleiding is gehuisvest naast die van de LVNL op Schiphol Oost. Deze werkzaamheden vinden ook in de avonduren plaats.

In de praktijk spreken we over twee soorten van specialisatie als luchtverkeersleider: torenverkeersleider (op een van de zeven velden) en radarverkeersleider (op Schiphol Oost).

Radarverkeersleider militair luchtverkeer

Met welk team werk je samen op Schiphol?

Dat hangt er vanaf in welke unit je werkt, in de verkeerstoren op Schiphol, de unit Approach (APP), of in het Area Control Center (ACC) vanaf ons hoofdkantoor op Schiphol Oost. Alle units werken overigens nauw met elkaar samen, ook al handelt ieder unit zijn eigen 'gebied' af.

Schiphol Tower

Vanuit 100 meter hoge Schiphol Tower wordt naderend en vertrekkend vliegverkeer in de directe omgeving tot zo’n 15 km rondom Schiphol begeleid. Hier werken (afhankelijk van de dienst) één of twee verkeersleiders, twee of drie ground controllers, drie of vier verkeersleidersasistenten/outbound planners en één supervisor. Zij begeleiden ook het andere verkeer op het luchthaventerrein. Je hebt op deze plek vooral te maken met commercieel passagiers- en vrachtverkeer.

Approach

De Approach-verkeersleiders handelen met behulp van radar (vanuit de operationele zaal in het hoofdgebouw van LVNL op Schiphol Oost) het vliegverkeer in een groter gebied rondom Schiphol af. Hier werken (afhankelijk van de dienst) twee tot vier verkeersleiders en één supervisor.

Area Control Center

De ACC-verkeersleider begeleiden het vliegverkeer van en naar de luchtroutes tot ongeveer 8 km hoogte. Daarboven wordt het vliegverkeer door Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC) begeleid.

De ACC-verkeersleiders begeleiden het naderende vliegverkeer van deze luchtroutes naar de omgeving van Schiphol. Hier werken (afhankelijk van de dienst) twee verkeersleiders, een flight service specialist, een flowmanagement proces controller/assistent supervisor, een supervisor en een operations helpdesk-medewerker.

Radarverkeersleider militair luchtverkeer