Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol

Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en een knooppunt van een wereldwijd netwerk van vliegverbindingen. Vanaf Schiphol vliegen meer dan 100 luchtvaartmaatschappijen op ruim 300 bestemmingen over de hele wereld. Afgelopen jaar reisden 61,7 miljoen reizigers van, naar of via Schiphol. Deze luchthaven is 24/7 open.

Met welk team werk je samen op Schiphol?

Dat hangt af van de unit waarin je werkt: de verkeerstoren op Schiphol, de Approach-unit (APP), of het Area Control Center (ACC) vanaf ons hoofdkantoor op Schiphol Oost. Hoewel elk van deze units zijn eigen 'gebied' afhandelt, werken ze nauw samen om een naadloze luchtverkeersdienstverlening te garanderen.

Schiphol Tower

Vanuit de hoge Schiphol Tower worden naderend en vertrekkend vliegverkeer binnen een straal van ongeveer 15 kilometer rondom Schiphol begeleid. Hier zijn, afhankelijk van de dienst, één of twee verkeersleiders actief, samen met twee of drie groundcontrollers, drie of vier verkeersleidersassistenten/outbound planners, en één supervisor. Zij sturen ook het overige verkeer op het luchthaventerrein aan, met een focus op commerciële passagiers- en vrachtvluchten.

Schiphol Approach

De Approach-verkeersleiders werken vanuit de operationele zaal in het hoofdgebouw van LVNL op Schiphol Oost en begeleiden het vliegverkeer in een ruimer gebied rondom Schiphol met behulp van radar. Afhankelijk van de dienst zijn hier twee tot vier verkeersleiders en één supervisor actief.

Area Control Center

De ACC-verkeersleiders zijn verantwoordelijk voor het begeleiden van het vliegverkeer van en naar de luchtroutes tot een hoogte van ongeveer 8 kilometer. Het verkeer boven deze hoogte wordt beheerd door het Maastricht Upper Area Control Centre (MUAC). Binnen de ACC werken, afhankelijk van de dienst, twee verkeersleiders, een flight service specialist, een flowmanagement procescontroller/assistent-supervisor, een supervisor en een operations helpdesk-medewerker aan het beheren van het naderende vliegverkeer van deze luchtroutes naar de omgeving van Schiphol.

Radarverkeersleider militair luchtverkeer

Radarverkeersleider militair luchtverkeer

Als luchtverkeersleider op de militaire radarafdeling ben jij de bewaker van veiligheid en efficiëntie, dag in dag uit, zeven dagen per week. Tijdens operationele uren van een militaire vliegbasis zorg je ervoor dat vliegtuigen veilig kunnen landen en opstijgen, of je begeleidt vliegtuigen die het luchtruim boven Nederland doorkruisen. Dit geldt ook voor burgerluchtvaart, waarbij het interessant is om te weten dat de verkeersleiding voor vliegtuigen van en naar Eindhoven volledig wordt uitgevoerd door militaire luchtverkeersleiders.

Binnen de militaire radarluchtverkeersleiding bestaan twee belangrijke specialismen: algemene verkeersleiding (area), waarbij je vluchten begeleidt over het land, en naderingsverkeersleiding (approach), waarbij je ervoor zorgt dat vliegtuigen in de juiste volgorde aan hun landing beginnen. Samen vormen deze disciplines de ruggengraat van de luchtverkeersdienstverlening in het militaire deel van het Nederlandse luchtruim. Het radarcentrum van de militaire luchtverkeersleiding bevindt zich op Schiphol Oost, waarbij deze essentiële taken ook 's avonds worden uitgevoerd.

In de praktijk worden luchtverkeersleiders vaak onderverdeeld in twee specialisaties: torenverkeersleiders, werkzaam op een van de zeven vliegvelden, en radarverkeersleiders, die hun expertise inzetten op Schiphol Oost.

Radarverkeersleider militair luchtverkeer