Lelystad Airport

Lelystad Airport

Op dit moment is Lelystad Airport het grootste vliegveld voor kleine luchtvaart in Nederland: lesvluchten, rondvluchten, vliegtuigverhuur en vliegtuigonderhoud. Zodra Lelystad Airport in de komende jaren opengaat voor passagiersvliegtuigen zal de luchthaven in de periode tot 2043 groeien naar uiteindelijk 45.000 vliegtuigbewegingen. De verkeerstoren is opgehoogd naar 22 meter en de nieuwe start- en landingsbaan is verbreed en verlengd naar 2.400 meter.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Lelystad interessant?

Sinds november 2019 is Lelystad een ‘gecontroleerde luchthaven’. LVNL en Defensie (Commando Luchtstrijdkrachten) zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de afhandeling van het vliegverkeer. Het is vooral in het voorjaar en de zomerperiode een drukke luchthaven.

Zodra het vliegveld opengaat voor vakantievluchten, handel je een dynamische mix van verkeer af: (groot)handelsverkeer, helikopters en recreatief luchtverkeer. Je krijgt de unieke kans om bij te dragen aan deze ontwikkeling van de verkeersafhandeling op Lelystad Airport. Lelystad heeft één start- en landingsbaan.

Als vliegtuigen uit het zicht van de toren zijn, bevinden ze zich grotendeels in militair luchtruim en worden ze begeleid door militaire luchtverkeersleiders van Commando Luchtstrijdkrachten

Radarverkeersleider militair luchtverkeer

Met welk team werk je samen op Lelystad Airport?

In totaal werken er op dit moment 10 luchtverkeersleiders en 11 assistenten op de verkeerstoren. Per dienst is er één luchtverkeersleider en één assistent-luchtverkeersleider aanwezig. Op dit moment is het vliegveld van 07.00 tot 22.00 uur open.

Radarverkeersleider militair luchtverkeer