Maritiem Vliegkamp De Kooy

Maritiem Vliegkamp De Kooy

Maritiem Vliegveld De Kooy ligt ten zuidoosten van Den Helder. Het herbergt sinds 1918 het militaire Maritiem Vliegkamp De Kooy en sinds 1981 het civiele Den Helder Airport. Deze vliegbasis is de thuisbasis voor de maritieme gevechtshelikopters, de NH90, van Defensie. Het civiele deel richt op de offshore helikoptervluchten naar booreilanden en productieplatforms.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maritiem Vliegkamp de Kooy interessant?

Het luchtverkeer op deze basis omvat een diverse mix van activiteiten, waaronder militaire operaties, recreatieve vluchten, off-shore transport, trainingsvluchten en doorgaand verkeer. Echter, het meest prominente element wordt gevormd door de constante aanwezigheid van helikopters, zowel van militaire als civiele aard. In het bijzonder maken de offshore-helikopters die de olieplatforms in de Noordzee bevoorraden frequent gebruik van De Kooy als een belangrijk knooppunt.

Als een van de meest bedrijvige militaire vliegvelden van Nederland, ervaart De Kooy regelmatig een hoog niveau van activiteit. De unieke ligging, omgeven door water, draagt bij aan de dynamiek van het luchtverkeer, vooral tijdens de zomermaanden wanneer het verkeer van en naar Texel toeneemt.

Bovendien ondergaat het militaire vliegplan regelmatig wijzigingen, wat vraagt om flexibiliteit en snel handelen van verkeersleiders. Met de beperkte ruimte op zowel het vliegveld zelf, dat slechts een kleine postzegel lijkt te zijn, als in de omliggende luchtruimte, omringd door oefengebieden, is het vermogen tot creatief denken en handelen een essentiële vaardigheid voor het efficiënt en veilig coördineren van alle activiteiten.

Ook bevinden zich er 'Aero Club Maritime' die dagelijks gebruikmaakt van het veld en 'Heldair Aviation'. Dit is een bedrijf voor luchtvaart-gerelateerde diensten als luchtfotografie en asverstrooien. Het veld wordt ook gebruikt voor rondvluchten boven Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maritiem Vliegkamp De Kooy interessant?

Met welk team werk je samen op Maritiem Vliegkamp De Kooy?

Op de vliegbasis zijn zes luchtverkeersleiders en zeven assistent-luchtverkeersleiders actief, daarnaast werkt er ook een Airfield Manager. Tijdens een dienst vormt het torenpersoneel een hecht team, bestaande uit een torenverkeersleider, een groundcontroller en een assistent.

Als torenverkeersleider op een militaire basis draag je de eindverantwoordelijkheid voor het functioneren van het team gedurende je dienst. Deze rol vereist niet alleen bekwaamheid in leiderschap, maar ook de bereidheid om beslissingen te nemen en verantwoordelijkheid te dragen voor alle operationele aspecten van het luchtverkeer.

Met welk team werk je samen op Maritiem Vliegkamp De Kooy?