Maritiem Vliegkamp De Kooy

Vliegbasis De Kooy

Maritiem Vliegveld De Kooy ligt ten zuidoosten van Den Helder. Het herbergt sinds 1918 het militaire Maritiem Vliegkamp De Kooy en sinds 1981 het civiele Den Helder Airport. Deze vliegbasis is de thuisbasis voor de maritieme gevechtshelikopters, de NH90, van Defensie. 

Het civiele deel richt op de offshore helikoptervluchten naar booreilanden en productieplatforms. Ook bevinden zich er 'Aero Club Maritime' die dagelijks gebruikmaakt van het veld en 'Heldair Aviation'. Dit is een bedrijf voor luchtvaart-gerelateerde diensten als luchtfotografie en asverstrooien. Het veld wordt ook gebruikt voor rondvluchten boven Noord-Holland en de Waddeneilanden.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maastricht Aachen Airport interessant?

Het vliegverkeer op deze basis is een mix van militair, recreatief, off-shore, lesvluchten en kruisend verkeer, maar de hoofdmoot wordt gevormd door helikopters (militair en civiel). Offshore-helikopters die de olieplatforms op de Noordzee bevoorraden, maken bijvoorbeeld vaak gebruik van De Kooy.

Het is één van de drukste militaire vliegvelden van Nederland. Door de ligging van de Kooy (omringd door water) kan de toename van vliegverkeer snel zijn vanwege het vele verkeer van en naar Texel in de zomermaanden.

Daarnaast verandert het militair vliegplan vaak, waardoor situaties snel kunnen veranderen. Er wordt dan verwacht dat je als verkeersleider kan opschakelen en beslissingen neemt. Gezien de zeer beperkte ruimte op het vliegveld (een postzegel) en in de lucht (omringd door oefengebieden) is creativiteit een must.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maritiem Vliegkamp De Kooy interessant?

Met welk team werk je samen op Maritiem Vliegkamp De Kooy?

In totaal werken er zes verkeersleiders, zeven assistent-verkeersleiders en één Airfield Manager op de vliegbasis. Het team in de toren tijdens een dienst bestaat uit een verkeersleider, een ground controller en een assistent.

 

Als torenverkeersleider op een militair veld ben je eindverantwoordelijk voor het team tijdens een dienst. Je moet leiding kunnen en willen geven en eindverantwoordelijkheid nemen.

Met welk team werk je samen op Maritiem Vliegkamp De Kooy?