Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven

Vliegbasis Eindhoven ligt aan de rand van de gemeente Eindhoven. Het is een militair vliegveld, maar Eindhoven Airport is civiel medegebruiker, zo’n 70 procent van het luchtverkeer is civiel. De vliegbasis is de thuishaven van alle transportvliegtuigen van de Koninklijke Luchtmacht.

De belangrijkste militaire taak is het uitvoeren van militair luchttransport voor wereldwijde militaire operaties, humanitaire missies en speciale opdrachten. Veel militairen die op oefening of uitzending gaan, vertrekken vanaf Vliegbasis Eindhoven.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op vliegbasis Eindhoven interessant?

Iets wat het werk van een verkeersleider op Eindhoven onderscheidt van de andere velden is de mix van type verkeer. Je hebt te maken met vaste routes (lijnvluchten en vakantiecharters) en variabel verkeer (militaire en recreatieve vluchten).

Op vliegbasis Eindhoven worden jaarlijks enkele grote militaire oefeningen en operaties gehouden met veel verkeer van internationale militaire partners. Er zijn ook nog les- en rondvluchten van de lokale vliegclub. Je werkt dus zowel met Visual Flight Rules (VFR, op zicht) als met Instrument Flight Rules (IFR, met behulp van instrumenten) en moet vaak commerciële en militaire belangen afwegen. Het aantal vliegbewegingen was in 2019 zo’n 54.000.

Eindhoven heeft één start- en landingsbaan. Per dag wisselt de intensiteit: tijdens het winterseizoen zijn er gemiddeld 120-130 vliegbewegingen per dag en in het zomerseizoen gemiddeld 170-180. Daarnaast ligt er pal west van Eindhoven een militair laagvlieg- en oefengebied voor helikopters, dit vraagt veel aandacht en actieve controle van de verkeersleiders. Ook coördineren de verkeersleiders veel met de overige platformdiensten zoals de brandweer en vogelwachten om de veiligheid van de luchthaven te garanderen.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maastricht Aachen Airport interessant?

Met welk team werk je samen op vliegbasis Eindhoven?

In totaal werken er 22 personen bij de luchtverkeersleiding op vliegbasis Eindhoven. Overdag bestaat een team uit drie personen: één Tower Controller, één Ground Movement Controller en één assistent. ’s Avonds wordt zonder assistent gewerkt. 

Een hele dag wordt verdeeld in vier diensten. Eindhoven is zeven dagen per week, 365 dagen per jaar geopend van 07:00 tot 24:00 uur. Zo’n tien tot vijftien nachten per jaar is het vliegveld ’s nachts open in verband met het faciliteren van donor- of militaire vluchten.

Met welk team werk je samen op Eindhoven Airport?