Vliegbasis Gilze-Rijen

Vliegbasis Gilze-Rijen

Vliegbasis Gilze-Rijen ligt in de gemeente Gilze en Rijen, in Noord-Brabant. De vliegbasis is de helikopterbasis van de Koninklijke Luchtmacht. De helikopters ondersteunen de Luchtmobiele Brigade, Special Forces en de schepen van de Koninklijke Marine. Ook vliegen ze voor operaties van de NAVO en de VN en worden de Chinooks ingezet als blushelikopter.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Vliegbasis Gilze-Rijen interessant?

Door de verschillende en veelal kruisende circuits kunnen complexe situaties ontstaan met verschillende verkeerstypes (helikopter en fixed wing). De verschillende circuits en het verschil in snelheden betekent dat de verkeersleiders in hoog tempo beslissingen moeten nemen en kunnen schakelen in werktempo om het verkeer zo efficiënt mogelijk te begeleiden.

Periodes van relatieve rust kunnen snel en onaangekondigd overgaan op intensieve en complexe verkeerssituaties. Verkeersleiding op dit veld vraagt ook veel van de verkeersleiders door de enorme variëteit aan procedures (t.b.v. militaire oefeningen).

Je werkt zowel met Visual Flight Rules (VFR, op zicht) als Instrumental Flight Rules (IFR, met behulp van instrumenten). In 2018 waren er 24.000 vliegbewegingen op de basis.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Maastricht Aachen Airport interessant?

Met welk team werk je samen op Vliegbasis Gilze-Rijen?

In totaal werken er acht verkeerleiders, negen assistent-verkeersleiders en één Airfield Manager op vliegbasis Gilze-Rijen. Het team in de toren tijdens een dienst bestaat uit een verkeersleider, een ground controller en een assistent.

Als torenverkeersleider op een militair veld ben je eindverantwoordelijk voor het team tijdens een dienst. Je moet leiding kunnen en willen geven en eindverantwoordelijkheid nemen.

Normaal gesproken vliegen de helikopters van maandag tot en met vrijdag tussen 8.00 uur en 17.00 uur. Om het personeel getraind te houden, zijn soms ook ’s avonds vluchten nodig.

Met welk team werk je samen op Vliegbasis Gilze-Rijen?