Vliegbasis Volkel

Vliegbasis Volkel

Vliegbasis Volkel is een van de twee Nederlandse F-16 en F-35 bases. Sinds januari 2017 bewaken Nederland en België afwisselend het luchtruim van Nederland, België en Luxemburg. De gevechtsvliegtuigen onderscheppen vliegtuigen die zich niet identificeren.

Voor deze zogeheten Quick Reaction Alert staan de Nederlandse gevechtsvliegtuigen de ene keer in Leeuwarden en de andere keer in Volkel klaar. Vanaf deze twee bases worden ook verschillende oefeningen uitgevoerd.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Vliegbasis Volkel interessant?

De bases hebben allebei twee parallelle start- en landingsbanen. Door de hoge snelheid van de F-16’s en F-35's ontwikkelen situaties zich snel en moet je in korte tijd veel informatie kunnen verwerken. Kenmerkend is ook dat de vliegtuigen in waves vertrekken en terugkomen. Je moet vanuit rust in één keer kunnen omschakelen naar veel verkeer afhandelen.

Ondanks dat het vrijwel allemaal dezelfde vliegtuigen zijn, moet de verkeersleider creatief zijn deze in te passen in de verschillende naderingen/circuits. Tijdens de piekmomenten is de toren een zeer dynamische werkomgeving. Daarbij moet je als verkeersleider assertief zijn en zeker van je zaak, omdat F-16 en F-35-vliegers snel over je heen lopen of de touwtjes in eigen hand willen nemen. Hierdoor moet je sterk klinken en sterk in je schoenen staan.

Je werkt zowel met Visual Flight Rules (VFR) als Instrumental Flight Rules (IFR). Gedurende de nacht is één baan voor startend en één baan voor landend verkeer in gebruik.

Wat maakt het werk van een luchtverkeersleider op Vliegbasis Volkel interessant?

Met welk team werk je samen op Vliegbases Leeuwarden en Volkel?

Het totale team bestaat uit 1 hoofd Platform, twee senior luchtverkeersleiders, twee junior luchtverkeersleiders, drie senior ground controllers, vier junior ground controllers en een Airfield Manager.

De minimale teambezetting is één verkeersleider en één assistent-verkeerleider op de toren en één assistent verkeersleider in de local control bunker, dit in twee shifts per dag.

De openingstijden van de bases zijn afhankelijk van het vliegprogramma, maar in principe van 8:00 tot 23:00 uur. Weekenddiensten zijn incidenteel.

Met welk team werk je samen op Vliegbasis Volkel?