Luchtverkeersleider

Ben je creatief, oplossingsgericht en proactief? Onze opleiding tot luchtverkeersleider is gratis, sterker nog, je krijgt direct salaris! Hij duurt ongeveer drie jaar, start op Schiphol-Oost en bestaat uit twee onderdelen, de Initial Training en de Unit Training. 

Luchtverkeersleider opleiding

De Unit Training vindt plaats op de luchthaven waar je voor in opleiding gaat. Dit is op één van de volgende locaties: Schiphol, Rotterdam, Maastricht, Groningen of Amsterdam Radar.

De opleiding start twee keer per jaar, één klas in het voorjaar en één klas in het najaar.

Meld je nu aan voor de opleiding en ontdek de bijzondere wereld van de luchtvaart bij.

Ontdek de mogelijkheden hier

Om luchtverkeersleider te worden ga je eerst bij LVNL in opleiding. Deze duurt tweeëneenhalf tot drie jaar. De opleiding tot luchtverkeersleider is gratis, sterker nog, je krijgt direct salaris.

  • Mentale beeldvorming
  • Besluitvorming 
  • Planning (creativiteit) 
  • Communicatie/Coördinatie 
  • Omgaan met werkdruk 
  • Werkhouding 

Voor de opleiding geldt een selectieprocedure. De job van luchtverkeersleider is verantwoordelijk en uitdagend. Onder andere een goede concentratie en ruimtelijk inzicht zijn vereisten om dit werk te kunnen doen. Dit en meer testen wij in de selectieprocedure om te bepalen of je geschikt bent voor de opleiding.

Ontdek de mogelijkheden hier

Initial Training

Je opleiding start met de basis training van 11 weken. Eerst een teambuildingsweek, een paar weken theorie opleiding en je werkt op de simulator aan je vaardigheden als luchtverkeersleider. Je maakt kennis met alle aspecten van luchtverkeersleiding.

Daarna bepalen we samen met jou welke luchtverkeersleidingsunit het beste bij jou past. Schiphol, Rotterdam, of Maastricht, Lelystad of Groningen.

Daarna vervolg je de basis simulator opleiding voor de gekozen unit. Na ongeveer een half jaar ben je klaar met de Initial Training, je ontvangt het Europees erkend Student Controller License, waarmee je de Unit Training ingaat.

Initial Training

Een uitdagende baan bij LVNL

Luchtverkeersleiders zijn op de grond de ogen en oren van de piloten in de cockpit. Ze zorgen voor een veilige start en landing van honderden vluchten per dag, controleren overvliegend verkeer én sturen het de goede kant op.

Naast je taken als luchtverkeersleider kun je binnen onze organisatie bijdragen aan het vergroten en verspreiden van kennis op diverse terreinen. Je kunt bijvoorbeeld teammanager van een groep operationele medewerkers worden, of operationeel supervisor. Binnen onze internationale werkomgeving is er altijd wel een plek te vinden die past bij jouw ambities.

Luchtverkeersleider bij LVNL

Luchtverkeersleider bij LVNL

LVNL: loopbaan en neventaken luchtverkeersleider bij Luchtverkeersleiding Nederland

Arbeidsvoorwaarden en salaris

Luchtverkeersleider is een verantwoordelijke baan die veel van je vraagt. Hier staat een stevig pakket arbeidsvoorwaarden tegenover. Bij de start van je opleiding ontvang je direct al een salaris van €27.000 bruto per jaar.

Dit loopt tijdens de opleiding verder op. Na het afronden van de opleiding verdien je ongeveer €80.000 bruto per jaar (civiel) en € 52.300,- bruto per jaar (militair).

Je hebt daarnaast ook uitstekende secundaire arbeidsvoorwaarden.

LVNL: Arbeidsvoorwaarden luchtverkeersleider

LVNL: Arbeidsvoorwaarden luchtverkeersleider

Luchtverkeersleider is een verantwoordelijke baan die veel van je vraagt. Logisch dus dat daar een stevig pakket arbeidsvoorwaarden tegenover staat.

Luchtverkeersleider civiel en militair

Als luchtverkeersleider kun je aan de slag bij LVNL op meerdere locaties. Schiphol Amsterdam is de grootste luchthaven van ons land, maar niet onze enige werkplek. Als luchtverkeersleider werk je op de radarafdeling op Schiphol Oost of op één van onze locaties verspreid over Nederland, waaronder ook de zeven militaire luchthavens toe behoren. LVNL is verantwoordelijk voor zowel civiel als militair luchtverkeer.

Luchtverkeersleider civiel en militair