Air Traffic Management Sytems

Air Traffic Management Sytems

Een luchtverkeersleider is voor een groot deel afhankelijk van het juiste gereedschap. De systemen die daarvoor nodig zijn, worden ontwikkeld, gebouwd en onderhouden bij de afdeling Air Traffic Management Systems (ATM Systems). Zo helpen we de luchtverkeersleiders het luchtruim zo veilig en efficiënt mogelijk in te richten. Dat vraagt om bevlogen technici met een passie voor de luchtvaart.

Werken bij Air Traffic Management Sytems

ATM Systems zit volop transitie. Waar veel van de bestaande systemen puur als maatwerk voor LVNL zijn ontwikkeld, wordt nu volop ingezet op samenwerking met andere Europese luchtverkeersleiders. Zo ontwikkelen we met elkaar nieuwe systemen op basis van nieuwe, gestandaardiseerde protocollen en afspraken. Zo kunnen we in de toekomst informatie beter delen en de luchtvaart nog veiliger en efficiënter maken.

Air Traffic Management Sytems

Ronald, manager van ATM Systems:

“Wij sleutelen aan systemen die altijd moeten blijven werken. De lat ligt hoog: als er iets fout gaat heeft dat grote impact op het vliegverkeer. Als systemen uitvallen kan het betekenen dat vluchten vertragen en dat heeft gevolgen voor de reizigers.”

Wat ga je doen als je bij ATM Systems komt werken?

‘Waar we eerst zelf software bouwden en complete systemen in eigen beheer ontwikkelden, zijn we nu aan het overstappen naar internationale samenwerking met andere luchtverkeersleiders. Met de wensen en eisen van al die luchtverkeersleiders gaan we nu naar leveranciers en specialisten, die op hun beurt systemen voor ons bouwen.

Een stevige technische achtergrond is dus handig op deze afdeling. En goede communicatieskills: daarmee kunnen we de wensen van de verkeersleiders zo goed mogelijk vertalen naar de leverancier. Uiteindelijk willen we de luchtverkeersleiders voorzien van systemen die hen zo goed mogelijk helpen bij het ‘regisseren’ van het luchtruim.’

Naar wat voor mensen is ATM Systems op zoek?

‘Ook dat verandert dus: de hardcore ICT’er is nog steeds van harte welkom, maar we zien ook graag mensen die vanuit een andere technische hoek komen. Denk bijvoorbeeld aan Technische Bedrijfskunde, Lucht- en Ruimtevaarttechniek of Aviation Management. Maar ook met een andere technische HBO- of universitaire opleiding als achtergrond kun je bij ons uit de voeten.

De mensen die hier werken kunnen breed technisch denken én ze gaan graag de diepte in. Daarnaast is het van belang dat je goed kunt communiceren en coördineren, om deze ingewikkelde projecten te kunnen begeleiden. En natuurlijk is affiniteit met de luchtvaart belangrijk – dat vinden we hier allemaal gewoon een heel gave wereld.’

Wat maakt het zo leuk om voor ATM Systems te werken?

‘De drijfveer om echt een essentiële rol te spelen in de luchtvaart. Deze wereld gaat 24/7 door, de complexiteit om dit allemaal draaiend te houden is groot en de eisen aan veiligheid en efficiëntie zijn enorm. Dat levert gezonde druk op, maar ook trots. We doen dit met een gedreven team. Als er ’s nachts een probleem moet worden opgelost, roept iedereen meteen ‘ja!’ Iedereen voelt de urgentie: als wij het niet oplossen, heeft dat grote impact op het vliegverkeer. Het is mooi om zo’n rol te kunnen spelen, ook maatschappelijk. We maken de wereld een stuk bereikbaarder.’

Wil jij ook werken bij deze afdeling van LVNL? Kijk dan snel bij de vacatures!

Nicks ervaringen bij ATM Systems

‘Samenwerken en communiceren, dat kunnen we hier behoorlijk goed. En dat is best bijzonder voor een technisch georiënteerd bedrijf als LVNL. En verder is werken in de luchtvaart gewoon fascinerend. Als kind speelde ik veel Flight Simulator, dat vond ik geweldig – nu zit ik er middenin. Het is een mooie en complete wereld.’

Nicks ervaringen bij ATM Systems

Meer persoonlijke verhalen van collega's

Nieuwsgierig naar meer persoonlijke verhalen over het werken bij Luchtverkeersleiding Nederland? Ben jij benieuwd hoe het echt is om te werken als bijvoorbeeld luchtverkeersleider, businessanalist, monteur of developer bij LVNL? Je leest het in deze serie blogs!