Operations

Groundcontroller en assistent luchtverkeersleider Daimy, vliegbasis Leeuwarden.

‘Het is een hele afwisselende baan’

Na het behalen van mijn havo diploma ben ik voor vrijwilligerswerk naar Ghana gegaan en heb ik verschillende bijbanen gehad voordat ik solliciteerde bij de luchtmacht.

Hoe gekomen tot dit werk?

Eigenlijk wilde ik vanaf jongs af aan al bij de luchtverkeersleiding werken. Mijn vader is al 33 jaar luchtverkeersleider bij LVNL. Ik ben er dus wel mee opgegroeid. Vooral het militaire aspect van de luchtmacht trok mij erg aan, vandaar dat het een makkelijke keuze was om voor de luchtmacht te solliciteren.

Ik werk nu 5 jaar op de locatie Leeuwarden. Het uitdagende van deze werkplek is dat elke dag weer anders is, het militaire verkeer is niet te vergelijken met het civiele werk waardoor elke dag weer een nieuwe uitdaging is.

Hoe is de samenwerking met de collega’s?

Deze is heel prettig en professioneel. We werken met een relatief klein maar hecht team, waar iedereen wel een stapje extra voor elkaar wilt zetten, er hangt altijd een ontspannen sfeer en er is genoeg ruimte voor een geintje. Doordat het werk op Leeuwarden vaak hollen of stilstaan is, is het fijn dat de werksfeer ontspannen is maar dat we allemaal snel kunnen schakelen wanneer de situatie daar om vraagt.

Hoe ziet mijn dag eruit?

Mijn dagen zijn heel afwisselend door de verschillende diensten die we draaien. Als ik ‘s ochtends op dienst kom checken we eerst de meteo briefing en maken aan de hand daarvan een keuze welke baan we gaan vliegen die dag.

We sturen hiervoor de brandweer en de gronduitrusting aan om kabels te spannen/te verwijderen, zo zorgen we dat alles gereed is om open te kunnen voor het vliegverkeer. Als groundcontroller ben ik verantwoordelijk voor het aansturen van alle voertuigen op het landingsterrein maar ook voor het opstarten, taxiën en het aanvragen van klaringen van de vliegtuigen.

Ook als het veld gesloten is  er altijd iemand aanwezig, de verkeerstoren is 24/7 bemand. Buiten openstelling komt er een hoop verantwoordelijkheid bij kijken, we zitten er dan voor de helikopter die hier gestationeerd is voor het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vaste land en elk moment ingezet kan worden. Als vliegbasis zijn we ook voor bepaalde periodes verantwoordelijk voor de QRA-taak voor de Benelux.

Jonne, Luchtverkeersleider bij Operations

Waarom solliciteren voor dit vak?

Het is een hele afwisselende baan, elke dag is anders en door het onregelmatig werken blijft er ook veel vrije tijd over. De verantwoordelijkheid en zelfstandigheid die je hier krijgt maakt het nog interessanter. Bovendien blijft het militaire vliegverkeer altijd indrukwekkend om te zien.

Vliegbasis Leeuwarden is wat mij betreft de mooiste locatie om te werken, een basis die volop in ontwikkeling is voor de F35 en straks de MQ-9. Jaarlijks organiseren we hier op de vliegbasis een grote militaire oefening met verschillende landen genaamd Frisian Flag wat toch wel het hoogtepunt is van het jaar.

Lijkt de baan van Daimy jou ook te gek? Check dan hieronder de vacature.