Competenties luchtverkeersleider

Competenties

Voor de functie van luchtverkeersleider zoeken we specifieke persoonlijkheidskenmerken en eigenschappen. Iedereen beschikt wel over een aantal competenties die je nodig hebt om luchtverkeersleider te worden, soms weet je zelf misschien niet eens dat je ze hebt. Deze eigenschappen leer je in de opleiding tot luchtverkeersleider verder te ontwikkelen.

Overzicht creëren

Schiphol is een van de drukste luchthavens van Europa met veel in- en uitgaand vliegverkeer. Als verkeersleider leid je dit verkeer veilig en efficiënt van en naar de landingsbaan en naar de snelwegen in de lucht.

Je creëert overzicht van alle vliegtuigen onder jouw controle door een (mentaal) plaatje van je verkeer te maken. Hierdoor weet je steeds waar de vliegtuigen zich ten opzichte van elkaar bevinden en of er conflicten tussen vliegtuigen gaan ontstaan. Ook denk je steeds vooruit over hoe dit plaatje gaat veranderen in de toekomst. Je scant hiervoor continu je omgeving, buiten, of op het radarscherm.

Luchtverkeersleider:

Luchtverkeersleider:

'structuur aanbrengen' door Frederique bij Luchtverkeersleiding Nederland

Overtuigend communiceren

Je stem is de enige link tussen die van jou en de piloot en is dus heel belangrijk. Vooral als er snel gehandeld moet worden en de piloot jouw instructies direct moet opvolgen.

Je moet hiervoor altijd rustig en duidelijk blijven in wat je zegt en er mag geen twijfel zijn in de boodschap die je als luchtverkeersleider overbrengt. Hiervoor gebruiken we radiotelefonie: RT, een korte en duidelijke luchtvaarttaal die iedereen spreekt.

Luchtverkeersleider:

Luchtverkeersleider:

'duidelijk communiceren' door Vincent bij Luchtverkeersleiding Nederland

Luchtverkeersleider:

Luchtverkeersleider:

'sturend leiding geven' door Carlijn bij Luchtverkeersleiding Nederland (Vimeo)

Creatief en oplossingsgericht

Bij het werk als verkeersleider komt veel creativiteit kijken. Je moet veel verschillende-, indien mogelijk ‘out of the box’ oplossingen of alternatieven-, kunnen bedenken. Bijvoorbeeld als er onweersbuien zijn waar de vliegers omheen willen vliegen. Geen dag is hetzelfde, dus je moet flexibel zijn in je oplossingen.

Luchtverkeersleider:

Luchtverkeersleider:

'creatief en oplossingsgericht'door Stefan bij Luchtverkeersleiding Nederland

Scherpe focus

Als verkeersleider ben je alert en geconcentreerd aan het werk. Steeds kijk je of de verkeerssituatie loopt zoals verwacht en jouw instructies goed worden uitgevoerd.

Ook moet je alert zijn op onverwachte of ongebruikelijke situaties. Ieder moment kunnen er zich situaties voordoen zoals een vliegtuig dat van zijn route afwijkt of een helikopter die met spoed moet landen waardoor het andere verkeer moet uitwijken.

Om scherp te blijven is er voldoende ruimte voor ontspanning en (verplichte) pauze zodat je daarna weer geconcentreerd aan de slag kan. Je kunt immers niet eindeloos geconcentreerd blijven.

Luchtverkeersleider:

Luchtverkeersleider:

'scherp zijn' door Albert bij Luchtverkeersleiding Nederland

Veelgestelde vragen

Contact

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie