Selectieprocedure

Selectieprocedure

Studie afgerond en aan het kijken naar een vervolgbaan of -studie? Wij zijn continu op zoek naar potentiële luchtverkeersleiders. 

Houd voor het doorlopen van het selectieproces rekening met ongeveer 26 weken. We doen ons best om de benodigde tijd terug te brengen. 

De opleiding bestaat uit twee delen, de Initial Training en de Unit Training. Hou er rekening mee dat een gedeelte van de Initial Training op dit moment plaatsvindt in Kopenhagen. 

Inchecken bij de selectie

Inchecken bij de selectie

Hoe word je luchtverkeersleider?

Het selectieproces

Om in aanmerking te komen voor de selectie van luchtverkeersleider (civiel of militaire luchtvaart) beschik je over de volgende diploma's: mbo-4, havo, vwo, hbo (of een hbo-propedeuse) of wo diploma nodig. Verder ben je minimaal 17 en maximaal 30 jaar oud op het moment van solliciteren en moet je bevoegd zijn om in de EU te werken.

Als Luchtverkeersleider kan je komen te werken op een van onze civiele vliegvelden: Schiphol, Eindhoven, Rotterdam, Groningen (Eelde), Maastricht (Beek), Rotterdam en Lelystad of militaire locaties: Woensdrecht, Eindhoven, Gilze-Rijen, De Kooy, Volkel en Leeuwarden. Daarnaast is er een militaire afdeling op Schiphol.

De job is verantwoordelijk en uitdagend. Ook een goede concentratie en ruimtelijk inzicht zijn vereisten. Dit testen wij in de selectieprocedure. Wanneer je gesolliciteerd hebt en je voldoet aan de selectiecriteria word je uitgenodigd voor de eerste selectiefase. Deze eerste ronde kun je thuis achter je computer maken. De tweede fase bestaat uit een aantal capaciteitentesten (FEAST). De volgende selectierondes bestaan uit een arbeidsproef, een assessment, een interview en een job-sample. Tot slot word je medisch gekeurd.

Kom naar een voorlichting!

We organiseren regelmatig zowel online voorlichtingen als voorlichtingen bij LVNL op Schiphol-Oost. Je kan jouw vragen stellen over de opleiding en het selectieproces aan luchtverkeersleiders, leerlingen en selectiepsychologen. Blijf de website en onze social-mediakanalen in de gaten houden voor updates en meld je aan voor de voorlichtmomenten. Uiteraard kun je ons altijd bereiken via [email protected].

Selectieronde Luchtverkeersleider

 • Selectieronde 1: NeurOlympics

  Deze online test bestaat uit 4 games waarmee we een beeld willen krijgen van je cognitieve vaardigheden op het gebied van o.a. werkgeheugen, anticipatievermogen, controle en aandachtsvermogen.

  Meer over Neurolympics
  Selectieronde 1: NeurOlympics
 • Selectieronde 2: Capaciteitentest

  Deze testen geven een beeld van de capaciteiten die je nodig hebt als luchtverkeersleider zoals: ruimtelijk inzicht, snel en nauwkeurig checken van informatie en cijfermatig inzicht.

  Meer over Selectieronde
  Selectieronde 2: Capaciteitentest
 • Selectieronde 3: RADAR

  De Radar is een arbeidsproef waarbij je op een gesimplificeerde wijze vliegtuigen moet begeleiden door een aantal checkpoints. Ook deze test wordt op de computer afgenomen.

  Selectieronde 3: RADAR
  Selectieronde 3: RADAR
 • Selectieronde 4: Assessment

  Tijdens het assessment wordt een aantal competenties bekeken die van belang zijn tijdens de opleiding tot luchtverkeersleider zoals samenwerken, stressbestendigheid en prestatiegerichtheid.

  Selectieronde 4: Assessment
  Selectieronde 4: Assessment
 • Selectieronde 5: Interview

  Het interview duurt ongeveer anderhalf uur en is gericht op het in kaart brengen van jouw motivatie, persoonlijkheid en een aantal voor de opleiding en functie benodigde competenties.

  Selectieronde 5: Interview
  Selectieronde 5: Interview
 • Selectieronde 6: Job Sample

  De Job sample is een luchtverkeersleiding-simulatie waarin jij verkeersleider speelt die een hoeveelheid luchtverkeer afhandelt rondom een luchthaven.

  Selectieronde 6: Job Sample
  Selectieronde 6: Job Sample

Luchtverkeersleider civiel en militair

Als luchtverkeersleider kun je aan de slag bij LVNL op meerdere locaties. Schiphol Amsterdam is de grootste luchthaven van ons land, maar niet onze enige werkplek. Als luchtverkeersleider werk je op de radarafdeling op Schiphol Oost of op één van onze locaties verspreid over Nederland, waaronder ook de zeven militaire luchthavens toe behoren. LVNL is verantwoordelijk voor zowel civiel als militair luchtverkeer.

Werkplek luchtverkeersleider

Veelgestelde vragen

Contact

Afdeling Recruitment en Selectie

Operations

Wil jij aan de slag als luchtverkeersleider bij LVNL? Check de vacature om te zien wanneer je kunt solliciteren en wat deze baan inhoudt. Als je er niet helemaal uitkomt of als je vragen hebt helpen wij je natuurlijk graag!

Afdeling Recruitment en Selectie